donderdag 16 mei 2013

Vliegen en Wantsen

Er is weer volop leven in de natuur. Vlinders fladderen weer in de lucht, kevers kruipen weer rond. En ook vliegen en wantsen komen weer tevoorschijn. Een lust voor het oog en gewild voor de camera.

Gewone pendelvlieg (Helophilus pendulus)
Gewone pendelvlieg (Helophilus pendulus) Parend

Zwarthaarbandzwever (Epistrophe nitidicollis)

Kegelbijvlieg (Eristalis pertinax)

Gewone schorpioenvlieg (Panorpa communis)-Mannetje


Berkenschildwants (Elasmostethus interstinctus)

Groene stinkwants (Palomena prasina)


Zuringwants of fluweelbruine randwants (Coreus marginatus)


Graag tot de volgende insectenserie!
En bedankt voor de leuke reacties op mijn vorig bericht!

woensdag 15 mei 2013

Stippen

Toen ik nog klein was dacht ik dat het aantal stippen op een lieveheersbeestje de leeftijd van het diertje aangaf. Maar eigenlijk is de soort te herkennen aan het stippenpatroon op de dekschilden en de tekening op de halsschild.

Er zijn circa 60 soorten lieveheersbeestjes. De afgelopen weken heb ik 7 soorten tot nu toe waargenomen. Het lieveheersbeestje is voor mij de favoriet onder de kevers.

Citroenlieveheersbeestje (Psyllobora vigintiduopunctata)
Kleine kever (3-4,5 mm) die voorkomt in bosranden maar ook op open terrein.
Eigenlijk overal waar meeldauwschimmels te vinden zijn, want daarvan leeft hij.


Roomvleklieveheersbeestje (Calvia quatuordecimguttata)
Prachtige wijnrode kever. 5-6.5 mm.
Lijkt wel wat op het 10-vlek lieveheersbeestje en in mindere mate op het meeldauw lieveheersbeestje, die een brede doorschijnende rand aan zijn halsschild heeft.
Vaak volstaat het om de vlekken te tellen.


Tienstippelig lieveheersbeestje (Adalia decempunctata)
Het patroon van stippen op het halsschild is kenmerkend. Zoals alle lieveheersbeestjes komen de stippen niet meteen na het uitsluipen uit de pop. Zoals op de derde foto te zien is, komen er nogal wat varieteiten voor. De deuk of richel achteraan de dekschilden is een kenmerk, maar helaas heeft ook de veelkleurige aziatische, die er soms ook op lijkt, zo'n richel. De tienstip is echter meestal kleiner (3,5-5mm) dan de aziaat (4,9-8,2).


Veelkleurig aziatisch lieveheersbeestje (Harmonia axyridis succinea)
 Heel erg variabel dier. Van bleekrood via oranje tot dieprood en zwart met bleek zwarte, zwarte of rode stippen. Achteraan het lijf zit heel vaak een typerende 'deuk' of 'plooi'


Veertienstippelig lieveheersbeestje(Propylea quatuordecimpunctata)

De veertien stippen van deze lieveheersbeestjes zijn bijna altijd met elkaar verbonden en uitgesproken hoekig. Soms zijn de zwarte stippen zo groot, dat het dier zwart met gele stippen lijkt, en dan in de buurt komt van de zeldzame Veertienvlek en de algemene tienvlek, maar altijd zal de vierkante vorm van de stip, samen met de gele rand langs de schilden en de tekening van het halsschild de soort toch goed herkenbaar maken.
 Parend

 Lichte vorm

 Gele vorm

Viervleklieveheersbeestje (Brumus quadripustulatus)
Zeer ronde kever met opvallende verbrede randen van het dakschild. 3-5 mm.
Bol, zwart. De voorste stippen vaak kommavormig, de achterste soms zeer klein. Vaak op naaldbomen, maar kan ook elders voorkomen. 
Tamelijk algemeen lieveheersbeest.  

 
Zevenstippelig lieveheersbeestje (Coccinella septempunctata) 
Net zo algemeen als de tweestip, maar een stuk groter.
Deze soort vind je niet in het bos, maar meestal in de zon, bijvoorbeeld op rozenstruiken. Daar eten ze voornamelijk bladluis, maar ook wel andere insecten en insectenlarven. Op dezelfde plaats vind je ook de larven van deze soort, en poppen. Er zijn wel andere lieveheersbeestjes die dezelfde kleuren en patroon van stippen hebben, maar die zijn een stuk kleiner, het kan dus haast niet missen als je deze ziet.


 
 Bedankt voor de leuke reacties op mijn vorig bericht

maandag 6 mei 2013

Voorjaarsvlinders (2)

De afgelopen dagen waren vlinderrijke dagen. Vrolijk fladderend in het rond patrouillerende mannetjes, nectar zoekende vrouwtjes of parende stelletjes. Voor de vlinderaar zijn dit prachtige momenten om dit digitaal vast te leggen. Wat een kleurenpracht en een genot voor het oog!

Bont zandoogje (Pararge aegeria)




Dagpauwoog (Aglais io)


Gehakkelde aurelia (Polygonia c-album)


Klein geaderd witje-vrouwtje (Pieris napi)
herkenbaar aan twee grote donkergrijze of zwarte vlekken op de voorvleugel

Klein geaderd witje-mannetje (Pieris napi)
herkenbaar aan de zwarte stip of vlek op de voorvleugel


Klein geaderd witje-Paring (Pieris napi)


Kleine vos (Aglais urticae)


Landkaartje (Araschnia levana)
Voorjaarsvorm
Vlinders van de voorjaarsgeneratie en de zomergeneratie verschillen sterk van elkaar, maar de onderkant van de vleugels vertoont altijd een karakteristiek landkaartpatroon. Bij vlinders van de voorjaarsgeneratie is de bovenkant van de vleugels oranjebruin met een zwart vlekkenpatroon, waardoor de vlinder enigszins doet denken aan een parelmoervlinder. De vlinders van de zomergeneratie hebben zwarte bovenvleugels met langs de achterrand een oranjerode gevlekte band en over het midden van de vleugel een witte band.

Oranjetipje-mannetje (Anthocharis cardamines)
Het mannetje van deze soort valt op door de grote oranje vlek in de voorvleugelpunt; bij het vrouwtje ontbreekt deze karakteristieke vlek. De onderkant van de achtervleugel is geelgroen gemarmerd.



Oranjetipje-vrouwtje (Anthocharis cardamines)

Bedankt voor de leuke reactie op mijn vorig bericht!