donderdag 14 maart 2013

Lentekriebels

De lente hangt in de lucht. Vooral de eerste week van maart. Het kwik steeg tot wel 15 graden. Door de sneeuwklokjes en krokussen kregen de tuinen en gazons weer kleur. Insecten ontwaken uit hun winterslaap. Zoals deze lieveheersbeestjes. Het eerste lieveheersbeestje hieronder, die ik waarnam was op 5 maart.
 Zevenstippelig lieveheersbeestje(Coccinella septempunctata)
13 maart ontdekte ik nog een zevenstippelig lieveheersbeestje op een struik.
En deze Viervleklieveheersbeestje (Brumus quadripustulatus). Dit kevertje zat nog in zijn overwinteringsplekje in een inkeping onder een takje.


Bedankt voor de leuke reacties op mijn vorige berichten.

woensdag 6 maart 2013

Zeldzame Bruine essenuil

Gisteravond heb ik een bijzondere waarneming gedaan van de zeldzame Bruine essenuil - (Lithophane semibrunnea). Deze waarneming heb ik op waarneming.nl geplaatst en het bleek de vroegste waarneming te zijn. Met de vroegste waarneming bedoel ik niet specifiek dit jaar (het is sowieso de eerste van dit jaar). Maar ik bedoel de vroegste waarneming van alle jaren.
M.a.w. deze soort is nog niet eerder op zo'n vroege datum gezien en ingevoerd op waarneming.nl
Nog mooier dus.

Zie ook deze statistieken op waarneming.nl (http://waarneming.nl/soort/stats/9900
De bruine essenuil bezoekt in het najaar (sept.-nov.) bloemen van klimop en overrijpe bramen, in het voorjaar (maart-mei) wilgenkatjes.



Bedankt voor de reacties op mijn vorige berichten.

maandag 4 maart 2013

Ontwaakt....

Vandaag, een strakblauwe lucht, 10 graden en een heerlijk zonnetje. Een dag om erop uit te trekken. Zo gezegd, zo gedaan! Heerlijk op de fiets naar boswachterij Ruinen nabij Echten. Na een wandeling over de heide ben ik het bos in gelopen. En daar trof ik 2 prachtige citroenvlinders aan. Vrolijk dartelend in het lentezonnetje. Net ontwaakt uit hun winterslaap. Na iedere korte vlucht van een paar meter landden ze op de bladeren die op de grond lagen. Mooie momenten om hun vast te leggen. Deze twee exemplaren waren ook de eerste dagvlinders die ik in 2013 heb waargenomen.








Bedankt voor de leuke reacties op mijn vorig bericht.

zaterdag 2 maart 2013

De kleine voorjaarsspanner

De kleine voorjaarsspanner (Agriopis leucophaearia) is een nachtvlinder uit de familie Geometridae, de spanners. De eerste vlinder die ik dit jaar heb waargenomen.
De mannetjes hebben een spanwijdte van 23 tot 28 millimeter. De vleugels zijn vaak van twee gekromde donkere lijnen voorzien maar zeer variabel van kleur. Dit mooi getekende mannetje heb ik gisteravond waargenomen. Hij zat op een raam van een winkelpand. Met mijn macrolens heb ik hem niet kunnen vastleggen, omdat hij te hoog op het raam zat. Heb hiervoor mijn telelens moeten gebruiken. De opnames zijn daardoor niet al te scherp geworden.
Vrouwtjes hebben slechts een stompje als vleugel en kunnen dus niet vliegen, ze wachten op een boomstam op een mannetje om mee te paren. Er is dus sprake van seksueel dimorfisme.
Als leefgebied geeft de vlinder de voorkeur aan zandgronden zoals duinen en is algemeen in Nederland en België. De waardplant van de rupsen is de eik. De vliegtijd is van februari tot en met april. In april en juni voedt de rups zich om vervolgens als pop onder de grond te overwinteren.


Bedankt voor de leuke reacties op mijn vorige berichten.